Skoči na vsebino

Najljubše knjige leta 2019

Leto 2019 je bilo precej uspešno, če ga merim po prebranih knjigah. Na začetku leta sem si na Goodreads postavil cilj, da želim prebrati vsaj 25 knjig, kar sem presegel, a bolj kot gola številka želim zabeležiti katere so tiste knjige, ki si jih bom zapomnil, priporočil in mogoče čez čas ponovno vzel v roke.

Velesili umetne inteligence

Aktualna tema, slovenski prevod in nekaj misli, ki so mi spremenile nekatera razmišljanja in utrudila druga.

Priporočam v branje tako tehnoloških strokovnjakom, kot vsem poslovnežem, ki v tehnologiji vidijo prihodno rast in vrednost.

📚 goodreads | COBISS+

🛒 bukla | amazon.com | amazon.de | Book Depository

The Phoenix Project

The Phoenix Project

Zdaj že legendarna knjiga o DevOps in ostalih sodobnih pristopih razvoja poslovnega programja. Presenetilo me bo, če v likih iz knjige ne prepoznate sebe, sodelavcev in svojega šefa.

Ponovno sem jo prebral, ker je v 2019 izšlo njeno (pravo) nadaljevanje, The Unicorn Project.

📚 goodreads | COBISS+

🛒 amazon.com | amazon.de | Book Depository

Trilogija Binti

We Are Legion (We are Bob)

Trilogija je vsekakor presenečenje leta. Po priporočilih sem se lotil prvega dela kot e-knjige, poslušal drugi del kot avdioknjigo in pri tretji kombiniral oba pristopa. Priporočam branje vsaj prvih dveh delov, prvi oriše povsem mogočo prihodnost človeštva, če bomo le planet pustili pri življenju dovolj dolgo, druga pa ponuja razmišljanja o drugih civilizacijah.

Lahkotno, tekoče, mestoma duhovito branje, ki po vsebini vseeno izstopa iz povprečja pop-znanstvene fantastike.

📚 goodreads

🛒 amazon.com | amazon.de, #2, #3 | Book Depository, #2, #3

Omembe vredno

Meja med poslom, športom in matematiko me je vedno privlačila in The Signal and The Noise bi lahko bila bibilja te teme, ki se pogumno loteva pokra, športa, volitev in drugih tem, odstira matematično zaveso za katero se skrivajo (ne)intuitivna razmišljanja, ki jih imamo, ko o njih razmišjamo.

Tema osebne produktivnosti je vedno zanimiva, a žal je splet poln puhlih nasvetov ljudi, ki nimajo kaj povedati. The Productivity Project je povsem drugačna, nepokroviteljska in zanimiva za tiste, ki ste se s temo že uvkarjali in za tiste, ki se še morate.

Med redno branje sodijo knjige o Formuli 1, v 2019 sem tako prebral biografijo Jensona Buttona, enega mojih najljubših voznikov vseh časov in lastnika nagrade za najboljšo dirko preteklega desetletja. Med ljudi, ki so zaznamovali to obdboje nedvomno sodi Red Bullov genijalni konstruktor Adrian Newey, ki svojo zgodbo in zgodbo svojih dirkalnikov opiše v How to Build a Car.

Z visoko oceno sem ocenil tudi kultno Fight Club, ki sem jo velikokrat videl kot film, tokrat pa prvič prebral. Še vedno udari, a knjiga in film nista povsem enaka.

Resnejši ocenjevalci kot sem jaz, navadno govorijo o knjigah, ki so spremenile življenje. Tudi taka je bila v 2019, The Art of Racing in the Rain je združila je dve nezdružljivi temi, dirkanje in psa. Letos so po knjigi posneli tudi film, ki so ga ocenjevalci raztrgali, gledalci (verjetno tisti s psmi) pa pohvalili. In (tudi) zaradi te knjige imamo v naši družini od letos psičko.