Skoči na vsebino

Knjiga: Velesili umetne inteligence, Kai-Fu Lee

Umetna inteligenca je še vedno izjemno vroča tema. Možnosti, ki jih prinaša me navdušujejo, a hkrati gledam na mnoge obljube in napovedi zelo skeptično. Umetno inteligenco (AI) poskušam umestiti v čim širšo sliko in trenutno ne verjamem, da bo čez noč vse drugače, da bomo ljudje naenkrat postali odveč. Hkrati pa me, kakopak, skrbijo družbene in počitične spremembe, ki jih neizbežen vzpon umetne inteligence prinaša.

Velesili umetne inteligence (AI Superpowers) ponuja realističen pogled na trenutno stanje (2018), vpogled v razvoj v prihodnjih letih in opisuje (ne)vidno vojno, ki jo bijeta najmočnejša akterja ZDA in Kitajska za tehnološko prevlado pri uporabi umetne inteligence. Lee, ki je soustvarjal novo generacijo strojnega učenja in umetne inteligence, nazorno razkriva dramatične razlike v pristopu obeh velesil, oceni katera stran trenutno vodi in kakšna utegnejo biti razmerja pri uspešni implementaciji AI v praksi v prihodnjih letih. V zaključku se posveti tudi debati o nevarnostih, ki jih AI prinaša in poda svojo vizijo na veliko priložnost za novi, boljši družbeni in politični red. Kljub resni grožnji tektonskih premika v družbenih odnosih Lee ostaja optimist in verjame, da si lahko človeštvo v naslednji tehnološki revoluciji izbori svetlo prihodnost, a le če bodo znali najmočnejši med seboj sodelovati.

Psihološke temelje kitajskega internetnega ekosistema dobimo, če zlijemo te tri tokove - kulturno sprejemanje posnemanja, mentaliteto pomanjkanja in pripravljenost, pognati se v katerokoli obetavno novo panogo. – Kai-Fu Lee

Navdušen sem, da smo dobili tudi slovenski prevod aktualne knjige izpod tipkovnice Sama Kuščerja. Edini očitek knjigi oz. prevodu je, da “AI” prevaja kot “UI”, ki je v mojih možganih uporabljem in zapečen kot uporabniški vmesnik.

Pa še to - z branjem knjige ni za odlašati, saj bo, glede na hitrost sporememb, že čez leto ali dve vsebina verjetno precej zastarela!

📚 goodreads | COBISS+

🛒 bukla | amazon.com | amazon.de | Book Depository

Najdeš me tudi na Goodreads.