Skoči na vsebino

Knjiga: How Not To Be Wrong, Jordan Ellenberg

Večina se nas je v šoli spraševala, kdaj nam bo učenje teoretične matematike prišlo prav v resničnem življenju. Matematika je vpletena v vse okrog nas, tudi v naše razmišljanje. Uporabljamo jo vsi, vsak dan, včasih se tega zavedamo, včasih ne. Z uporabo matematike lahko odkrijemo skrita pravila in strukture in ureditve sveta, ki se sicer zdi kaotičen in neukrotljiv. Matematika je veda o tem, kako se ne motiti.

How not to be Wrong

If you never miss the plane, you’re spending too much time at airports. – Jordan Ellenberg

Kako, prosim? Se res splača občasno zamuditi avion? Ja, ker je enkrat na sto letov zamuditi za par ur “ceneje”, kot vedno priti eno uro prej. Zdaj, ko “matematično” gledam na ta stavek, je povsem jasno. A preden sem prebral odstavek v knjigi, o tem nisem razmišljal tako. Vsekakor pa mi nihče ni svetoval nič drugega, kot “bodi na letališču vsaj dve uri prej”.

Še ena knjiga tega poletja, ki jo toplo priporočam, je How Not To Be Wrong. Avtor Jordan Ellenberg se v njej loteva vsakodnevnih tem z matematične perspektive. Branje je zabavno in avtor navdušuje z enostavnimi razlagami neintuitivnih fenomenov, plastičnim opisovanje dogodkov in njihovo matematično podlago. Z matematičnimi orodji spoznamo kruto resnico o volitvah, genijih, višini otrok, borznem trgovanju, loteriji in ameriških statistikih, ki so pomagali zaveznikom do zmage v drugi svetovni vojni.

📚 goodreads

🛒 amazon.com | amazon.de | Book Depository

Najdeš me tudi na Goodreads.