Skoči na vsebino

Knjiga: Let My People Go Surfing, Yvon Chouinard

Ob člankih, knjiga in drugih virih, ki opevajo nebrzdano rast, zagonska podjetja, katerih cilj je hiter “exit” in druge sodobne poslovne vrednote, se kar samo postavlja vprašanje “ali obstaja drugačna pot?”. Ali se da ustanoviti in voditi podjetje tako, da po letih uspehov in težav upošteva vse vrednote, ki so se jim ustanovitelji zapisali ob ustanovitvi podjetja. Ali je mogoče, da uspešno proizvodno podjetje spoštuje okolje, skupnosti v bližini tovarn podjetja, in podjetje, ki (zares) postavlja stranke na prvo mesto in ne stremi le k maksimiranju dobička?

Let my people go surfing

Legendarni plezalec in adrenalinski športnik Yvon Chouinard, ustanovitelj podjetja Patagonia v knjigi Let My People Go Surfing, ki je bila sprva namenjena, da postane le priročnik za zaposlene, a je uspešnica že več kot 10 let, pripoveduje zgodovino podjeta in izzive s katerimi so se spopadali skozi njegovo življenje in pojasni, kako so uspeli naredi nekaj, kar so jim vsi govorili, da je nemogoče. Ključen pa je opis vrednot in strategije podjetja, da dela najboljšo športno opremo, ki jo bomo kupci lahko leta uporabljali in čim kasneje zavrgli in kupili novo.

“At Patagonia, making a profit is not the goal because the Zen master would say profits happen ‘when you do everything else right’.” – Yvon Chouinard

Zgodba navduši s pristopom k poslu in življenju in nas popelje od časov, ko je Yvon s prijatelji raziskoval naravo, plezal, veslal, srufal spal v avtomobilu in se upiral sistemu, pa do časa, da je lastnik podjetja s 1000 zaposlenimi in z letnim prometom višjim od 200 milijonov USD. Yvon je ustanovitelj in član združenja podjetij 1% for the Planet, ki so se zavezala, da bodo 1% letnega prometa namenila ohranjanju podjetij in mnogimi drugimi aktivnostmi, ki stremijo k temu, da naš planet ohranimo zabaven in zdrav tudi za prihajajoče generacije.

“The more you know, the less you need.” – Yvon Chouinard

Odlično branje in inspiracija za vse, ki želimo živeti in uživati življenje in hkrati uspeti tudi poslovno.

📚 goodreads

🛒 amazon.com | amazon.de | Book Depository

Najdeš me tudi na Goodreads.