Skoči na vsebino

Kaj uporabljam za delo in zabavo?

Zaradi časa, ki smo ga preživeli v letu 2020 za računalnikom, je letošnji seznam nove opreme in programja daljši kot prejšnja leta. Tik pred pomladanskim zaprtjem države sem se končno odločil za nov PC. Povsem črn, brez LED osvetlitve ohišja, zelo tih, z vgrajenimi hitrimi SSD, veliko RAM in solidnim procesorjem AMD Ryzen 5 je primeren za vsa programerska in ustvarjalna opravila. Pravi hit je tudi med mladino, ko je čas za igre. K novemu računalniku se prileže tudi večji monitor in HP Z27n se odlično obnese tudi pri delu od doma in je ravno prav velik, da ne potrebuje ogromne mize ali dodatne sobe. Kadar je treba, si dodaten zaslon ustvarim z iPad Pro, ki skupaj s starajočim se iPhone XS Max predstavlja mobilni del strojne opreme. Le da mobilno letos pomeni na kavču in ne kje dlje.

Te dni največ časa preživim na raznih klicih, zato sta Teams in Zoom ves čas pognana. Prav tako Outlook, OneNote in OneDrive. V službi smo se odlično opremili s slušalkami, zato imam večino časa na ušesih brezžične Jabra Evolve 75, na mizi se mi valja tudi starejši Plantronics Voyager 5200. Po preskusu številnih modelov slušalke na sprehodih najraje uporabljam AirPods 2. generacije, ki se najbolje od vseh preskušenih prilegajo mojim uhljem.

Novost med uporabljanimi programi je Shift, ki mi nekoliko olajša komuniciranje po socialnih omrežjih in klepetalnicah in združuje spletne aplikacije v enem oknu. Vedno več zapiskov, ki so prerasli v prave male baze podatkov, hranim v Notion, za pametni dom skrbi Home Assistant, ki je v zadnjem letu naredil še en veliko korak v zrelosti. Da večji monitor čim najbolje izkoristim, sem začel uporabljati novodobne Microsoftove Power Toys in njegov programček Fancy Zones. Vse varnostne kopije hranim na Backblaze B2, za kar poskrbi fenomenalni restic. Ker je zame nekoč ključno orodje Launchy brez aktivnega razvoja, sem ga nadomestil s Keypirinha, ki bo všeč vsem, ki kombinirate delo na Windows in Mac OS. Navdušil sem se tudi na v Okna vgrajeno možnost hitrega postavljanja začasnega računalnika, ki ga uporabim za testiranje in to zelo solidno opravlja Windows Sandbox.

Glasba za celo družino prihaja s Spotify, vedno več gibljivih slik pa z Netflixa, T-2 in KODI sta vedno manj uporabi. Oglede Formule 1 omogoča letna naročnina na F1 TV. Chromecast omogoča, da se vse to po potrebi znajde tudi na TV. Bralne dosežke spremljam na GoodReads, a vztrajno čakam, da se bo pojavila kakšna nova podobna storitev. Mogoče bo nekoč to The StoryGraph Beta, a še nisem prepričan. Petina knjig je s prodajalne Kindle, ostale so še vedno dobre stare knjige, ki jih največkrat kupim na Book Depository.

Vedno bolj me skrbi shramba fotografij. Trenutno je to Google Photos, kopija mobilnih fotografij je tudi na Apple Photos, a zdi se, da obema storitvama peša sapa in da bo marsikdo vesel, ko se bo pojavila spodobna in neodvisna alternativa. Taka, ki bo zagotavljala varnost, enostavno rabo in deljenje prostora med družinskimi člani za pošteno ceno.

Upam, da se to že zgodi drugo leto, ko bom verjetno popustil in si omislil nov telefon. Po vseh prebranih ocenah, pa me mika tudi skok v Applove vode, glavni razlog je njihov čip M1, ki bo, kot kaže, povzročil tektonske premike na področju prenosnikov.

Objavljeno tudi v reviji Monitor.