Skoči na vsebino

Knjiga: Soccermatics, David Sumpter

Matematika in nogomet. Dve temi, ki po tradicionalnem razumevanju sveta ne sodita skupaj, a hkrati sta dve zadevi o katerih rad berem in razmišljam. Avtor David Sumpter je v Angliji rojen raziskovalec in profesor uporabne matematike, ki deluje na univerzi v Upssali na Švedskem.

Soccermatics

Kot amaterski otroški nogometni trener je združil dve področji, ki sta mu blizu in izdal knjigo Soccermatics v kateri razkrije “skrivnost”, kako je v zadnjih nekaj letih nogomet postal bojišče matematičnih genijalcev. Revolucijo so povzročili navdušenci in bloggerji, ki so skrbno analizirali tekme, situacije, ekipe in njihove taktike in mnogi izmed njih so zdaj zaposleni pri največjih klubih in vodijo multidisciplinarne ekipe z ogromnimi proračuni, ki strategom in vodstu ekip pomagajo pri odločitvah o nakupih, prodajah in taktikah.

To ni knjiga za strokovnjake, zelo pa ugaja inženirskim možganom, ki jih vsaj malo zanima nogomet, saj osvetli nogomet s povsem nove perspektive. Prvo presenečenje ob branju je bilo, seveda, spoznanje, kakšen vpliv ima relativno preprosta matematika na igro in kako sta področji prepleteni. Sledi razmišljanje, kakšne možnosti za preboj v najvišje sloje tekmovanja sploh še imajo ekipe iz manjših držav in lig, ki tega področja ne razvijajo. Se bo v prihodnje tudi zaradi analitike razlika med najboljšimi in dobrimi še povečevala ali bodo presenečenja kljub temu še mogoča?

Odkritje knjige so tudi mnoga spletišča in blogi na to tematiko, ko ponujajo ure in ure zanimivega branja in še več podatkov za vse, ki bi se želeli spopasti z njihovo analizo:

📚 goodreads

🛒 amazon.com | amazon.de | Book Depository

Najdeš me tudi na Goodreads.

Naslovna slika: Voronoiev diagram, ki ga Suter omenja kot osnovno orodje pri vrednotenju položaja igralcev na igrišču.